luni, 21 ianuarie 2008

Moravuri, valori si integrare europeana.

Plecand de la articolul "Tolontan, scandalul din fotbal si capra vacinului!" al lui Joker (http://quinzelle.ro/2008/01/18/tolontanscandalul-din-fotbal-si-capra-vecinului.html#comments) incerc sa fac o anliza mai ampla asupra crizei prin care trece socetatea romaneasca.

Conducatorii de cluburi fac parte din randul oamenilor de afaceri romani. Astea sunt! Toti sunt “cinstiti”. Pana la urma datorita lor echipele romanesti nu mai tremura prin primul tur la Uefa ca sa nu-i elimine niste anonimi (desi se mai intampla). Performanta in fotbal cere bani, chiar si in ligi inferioare. Intreprinderi, primarii nu mai fac mai nimic, oricum nu direct. Se ocupa de stadioane si altele si nu dezinteresati.de presa nu mai zic nimic. Astept sa vad cand dupa o greseala, o informatie eronata difuzata, care aduce daune morale unei persoane sau unui grup de persoane, presa va prezenta adevarul si isi va cere scuze. Sau cineva, o lege o va obliga sa o faca. Cand se va vorbi si de indatoririle mass-media nu doar de drepturi.

Acesta este comentariul pe care l-am facut cu privire la articolul amintit. In cele ce urmeaza voi nu cred ca mai e cazul sa vorbim de exemple, particularitati, deoarece criza e una generala! Plecand de la observatiile lui Joker una din concluziile la care ajungem este ca ne confruntam cu o grava criza de moralitate, o criza a moravurilor si a valorilor. Asa e ne uitam in curtea vecinului, mai intai spunem:" uite cum fura!", ca in finalsa fruam si noi ca vorba aia " ce eu sunt mai prost?!".
Socetatea romaneasca se afla in cautarea unor valori, modele cu care sa se identifice. In timpul regimului comunist ni s-a impus un set de valori, mai toate noi, care nu aveau nimic in comun cu spiritul romanesc. Istoria a fost rescricsa pentru a fi in conformitate cu tezele marxiste. Acum incercam sa adoptam valorile civilizatiei europene. Nu trecem pentru primadata prin acest proces! La 1800 nu era, cum zice un rapper, "micul Paris", ci o socetate cu aspect oriental, unde barbatii purtau salvari, papuci turcesti, anteriu, cftan si caciuli grecesti. Femeile se imbracau si ele dupa moda orientala. Se vorbeu greaca, latina si slavona. Dupa 1820-1830 incepe procesul de occidentalizare si de integrare in cultura europeana. Se trece treptat la imbracamintea in stil occidental, greca si latina lasa locul francezei.
Acum dupa experimentul comunist suntem in 2008 in plin proces de europenizare, de aderare la valorile civilizatiei occidentale. Nu stiu ce riscuri implica acest proces pentru noi, dar europenii in contextul integrarii romanilor, bulgarilor, balticilor (in viitor si turcii poate) si al regimului democratiei liberale sunt in pericol de a se orientaliza. Cine stie?!

2 comentarii:

Anonim spunea...

Instinctul de supravietuire nu cred ca este o moda. In schimb degradarea culturala si indobitocirea in masa folosind dorinta de sadisfacere a nevoilor VS. valoarea morala este prezenta din '89 si se pare ca va ajunge la apogeu. Ce va fi dupa?

Mendell spunea...

Nu cerd ce e corect sa vorbim de instinctul de supravietuire, deoarece el a fost si este prezent in comportamentul membrilor orcarei societati. Tine de instinct, nu?! Modul in care se imbraca oamenii, cum vorbesc, cum gandesc, la ce idei tin, toate aste nu reprezinta o doar o moda! Reprezinta valorile adoptate de acea societate. Aceste valori o diferentiaza de alte societati, sunt esenta unei societati.

CARTI

  • Boia, Lucian, "Istorie si mit in constiinta romaneasca" Ed. Humanitas.
  • Bold, Emilian. Ciuperca, I., "Europa in deriva (1918-1940)", Ed. Demiurg.
  • Chirila, I. "Zile si nopti pe stadion", Ed. Sport-turism.
  • Ciuperca, I., "Totalitarismul - fenomen al secolului XX Repere", Ed. Demiurg.
  • Constantiniu, Florin, "O istorie sincera a poporului roman", Ed. Univers Enciclopedic.
  • Djuvara, Neagu, "Aromanii -- istorie, limba, destin", Ed. Fundatiei Culturale Romane.
  • Djuvara, Neagu, "Intre Orient si Occident -- Tarile romane la inceputul epocii moderne (1800-1846)", Ed. Humanitas.
  • Djuvara, Neagu, "O scurta istorie a romanilor povestita celor tineri", Ed. Humanitas.
  • Djuvara, Neagu, "Thocomerius-Negru Vodă - un voivod de origine cumană la începuturile Ţării Româneşti", Ed. Humanitas.
  • Georgescu, Maria, "Istoria Bizantului", Ed. Cartea de Scaun.
  • Kaverin, Veniamin, "Doi capitani", Ed. Tineretului.
  • Koslinski, Nicolae, "Razpoaiele pe mare in veacul al XVI-lea --Preveza si Lepanto--", Ed. Militara.
  • Leustean, Lucian, "Romania si Ungaria in cadrul < Noii Europe > [1920-1923]", Ed. Polirom.
  • Leustean, Lucian, "Romania, Ungaria si Tratatul de la Trianon: 1918-1920", Ed. Polirom.
  • Porter, Ivor, "Mihai I al Romaniei -- regele si tara", Ed. Allfa.
  • Pozzoni, Stefano, "Dove sono gli ultra? -- squadre, stadi, curve e cori", Ed. Zelig (Italia).
  • Salgari, Emilio, "Leul din Damasc", Ed. Ploscau.
  • Sugar, Peter F., "Nationalismul est-european in secolul al XX-lea". Ed. Cartea Veche.
  • Taylor, A. J. P., "Originile celui de-al doilea razboi mondial", Ed. Polirom.