miercuri, 22 august 2007

Naţionalism.



     "PATRIARHUL" NAŢIONALISMULUI ROMÂNESC.

        
        N. Iorga personalitate marcantă a culturii româneşti, înzestrat cu o memorie fenomenală, probabil cel mai prolific scriitor român (circa 1250 volume şi 25.000 articole).A primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţilor din Strasbourg (1919), Cernăuţi (1920), Lyon (1923), Geneva (1926), Vilaius (1929), Oxford (1930), Paris (1931), Bratislava (1932), Roma (1933), Iaşi (1936), Alger (1939). Autorul a 1003 volume, 12755 articole, 4963 recenzii. A fost deputat în mai multe rînduri şi prim-ministru (1931-1932).[1]
        N.Iorga este "patriarhul" naţionalismului românesc,cel mai mare istoric român. Activitatea jurnalistica, politica si nu in ultimul rând istoriografică a lui N.Iorga reprezintă cel mai bine naţionatismul românesc. El nu a agreat extremismul, ci la combatut. Iorga a dat cea mai buna definitie a nationalismului.  
        În 1906, înfiinţează ziarul său "Neamul românesc", unde a scris zi de zi. A fost un excelent orator, cu glasul tenoral, uşor graseiat. A locuit şi scris mulţi ani, în casa sa de la Vălenii de Munte, cumpărata în 1907 şi unde era tipografia sa "Neamul românesc". În 1910, Iorga a înfiinţat, împreună cu profesorul ieşean de economie politica A.C. Cuza, Partidul Naţionalist Democrat.[2]
        In 2007 mai poţi găsi in dicţionare, care preiau multe din definiţii din ediţii mai vechi , că naţionalism inseamnă:” Ideologie şi politică care urmăreşte întreţinerea izolării şi aţâţarea neîncrederii şi urii între diferite naţionalităţi.”. Mai poţi vedea politicieni români acuzţi de faptul că ar fi naţionalişti, de parcă acest sentiment frumos, aceastà stare de spirit ar trebui interzisă.
        O explicaţie pentru aceste fenomene ar fi ignoranţa şi dezinteresul românilor pentru adevăr şi nu in ultunul rând rolul avut in perioda interbelică de către extrema dreapă. Se face o mare confuzie intre naţionalism, antisemitism, xenofobie, nazism, fascism,etc. Toate se confundă intre ele. De fapt naţionalismul, antisemitismul, xenofobia, sunt doar elemente ale doctrinei mişcării legionare (exponenta extremei drepte din România interbelică).
        Termenul naţionalism desemnează diversele manifestări ale conştiinţei naţionale şi ale caracterului naţional.[3]





NAŢIONALÍSM s.n. Doctrină politică bazată pe apărarea (uneori exagerată) a drepturilor şi aspiraţiilor naţionale.
     

[1]-http://www.romfest.org/rost/mai2005/iorga-patriarh.shtml.
[2]-idem.
[3]-. Guy Hermet ,Istoria naţiunilor şi a naţionalismului în Europa, traducere de Silvia Dram, prefaţă de Al. Zub, Iaşi, Institutul European, 1997, p. 23.






3 comentarii:

Anonim spunea...

Parerea ta , sau parerea cuiva si tu ai atarnato aici? Chestia e ca nationalism fara extremmism da putin in gigi becali

Anonim spunea...

Sunt de acord cu unele din punctele tale de vedere exprimate in comentariul facut la articolul meu cu privire la ocuparea Budapestei, insa cu altele nu sunt de acord. Spre exemplu tu ai spus ca atacul ungar asupra Transilvaniei nu a fost unul serios ci doar niste incidente izolate, lucru care nu este adevarat. Conducatorul bolsevic al Ungariei, Bela Kun, declarase stare de razboi cu toate statele de la care Ungaria avea pretentii teritoriale, si ce-a mai vizata era Romania, impotriva careia Republica Sfaturilor si-a indreptat toate eforturile. Putem doar sa multumim reactiei prompte pe care guvernul si Armata Romana au avut-o, zdrobind regimul marxist al lui Bela Kun si astfel zadarnicind tendintele expansioniste ale bolsevismului mondial.

Mendell spunea...

Da e parerea mea.Eu sunt nationalist dar nu extremist. Legionarismul nu a fost sungura manifestare a nationalisnului in Romania. Nationalismul nu e ceva trendy, nu e moda! Jiji e un incult, nu e nationalist. In Romania nu exista dupa parerea mea Partide natonaliste ci doar partide care se declara a fi nationaliste.

CARTI

  • Boia, Lucian, "Istorie si mit in constiinta romaneasca" Ed. Humanitas.
  • Bold, Emilian. Ciuperca, I., "Europa in deriva (1918-1940)", Ed. Demiurg.
  • Chirila, I. "Zile si nopti pe stadion", Ed. Sport-turism.
  • Ciuperca, I., "Totalitarismul - fenomen al secolului XX Repere", Ed. Demiurg.
  • Constantiniu, Florin, "O istorie sincera a poporului roman", Ed. Univers Enciclopedic.
  • Djuvara, Neagu, "Aromanii -- istorie, limba, destin", Ed. Fundatiei Culturale Romane.
  • Djuvara, Neagu, "Intre Orient si Occident -- Tarile romane la inceputul epocii moderne (1800-1846)", Ed. Humanitas.
  • Djuvara, Neagu, "O scurta istorie a romanilor povestita celor tineri", Ed. Humanitas.
  • Djuvara, Neagu, "Thocomerius-Negru Vodă - un voivod de origine cumană la începuturile Ţării Româneşti", Ed. Humanitas.
  • Georgescu, Maria, "Istoria Bizantului", Ed. Cartea de Scaun.
  • Kaverin, Veniamin, "Doi capitani", Ed. Tineretului.
  • Koslinski, Nicolae, "Razpoaiele pe mare in veacul al XVI-lea --Preveza si Lepanto--", Ed. Militara.
  • Leustean, Lucian, "Romania si Ungaria in cadrul < Noii Europe > [1920-1923]", Ed. Polirom.
  • Leustean, Lucian, "Romania, Ungaria si Tratatul de la Trianon: 1918-1920", Ed. Polirom.
  • Porter, Ivor, "Mihai I al Romaniei -- regele si tara", Ed. Allfa.
  • Pozzoni, Stefano, "Dove sono gli ultra? -- squadre, stadi, curve e cori", Ed. Zelig (Italia).
  • Salgari, Emilio, "Leul din Damasc", Ed. Ploscau.
  • Sugar, Peter F., "Nationalismul est-european in secolul al XX-lea". Ed. Cartea Veche.
  • Taylor, A. J. P., "Originile celui de-al doilea razboi mondial", Ed. Polirom.